Dětská kola

Vyberte správné dětské kolo

Informace a rady pro dobrý nákup kola

Pro většinu dospělých patří vzpomínka na jejich první dětské kolo mezi jedny z nesmazatelných momentů identifikující jejich dětství. Je na rodičích samotných jaký zážitek si jejich dítě odnese. Výběr dětského kola není rozhodně věc která by šla uspěchat. V současné době je na trhu celá řada modelů pro různé věkové kategorie. Řada spotřebitelských testů dokazuje, že velké množství dětských kol nespňuje ani základní bezpečnostní požadavky! Výběr prvního kola tak není radno podcenit. Pečlivou volbou totiž může rodič ovlivnit zda se první kolo vryje do dětské paměti díky úžasu z poznání nového nebo naopak kvůli úrazu.

Jak vybírat dětské kolo

Podle věku

První kritérium výběru představuje věk dítěte a jeho váha. Podle věku lze rozhodnout o vhodné modelové řadě, podle výšky zase o správném průměru kola. Například průměr dětského kola 14″ je vhodný pro děti ve věku 2-5 let výška takového dítěte je zhruba kolem 150 cm. Je dobré seznámit se podrobně s velikostmi dětských kol ,protože jednotlivé modely se také liší velikostí řidítek nebo zvdáleností šlapadel od země.

Podle bezpečnosti

Je smutným faktem že řada dětských kol na našem trhu nesplňuje bezpečnostní normy. Bezpečnost dětských kol tedy není radno podceňovat stejně jako přídavné bezpečnostní dopňky.

Na co se při koupi zaměřit

Kvalitu jednotlivých modelů poznáte podle  součástek, jak jsou zpracované balanční kolečka, pedály, kryt řetězu. Také je důležité se zaměřit na lehkost šlapání, zda není příliš tuhé a tudíž pro dítě zbytečně těžké a samozřejmě účinnost brzd. Vhodné je vyzkoušet zda  řetěz nepadá z kolo při prudším brzdění.

Při nákupu dětský kol v bazaru je potřeba určitá obezřetnost, je mnoho věcí  které je potřeba brát v potaz. Ověřte si poškození kola, abyste hned po nákupu nemuseli do servisu. Pečlivě kontrolujte funkčnost brzd, prohlédněte pláště kol, zda nejsou příliš poškozené a popřípadě také pomocná kolečkau nichž je velice důležitá pevnost a způsob uchycení ke kolu. V neposlední řadě zkontrolujte zda při točení kol něco nezdrhne a vše rotuje bez problémů. Zda je mezi šlapátkem a předním blatníkem dostatečná mezera kvůli bezpečnému zatáčení při současném šlapání.

Ceny dětských kol

Ceny kol velikostí 12″ se pohybují od 2000 Kč. Další velikost kol je 16“. Tyto kola jsou většinou určena pro děti od 3 do 6 let. Jak již bylo zmíněno musí také obsahovat kryt na řetěz, odjímatelná balanční kolečka a také by mělo mít protisměrnou brzdu v kombinaci s přední brzdou. Zásadnější rozdíl mezi velikostmi 12 a 16 jsou jenom ve velikosti.

 Cena se pohybuje zhruba od 2500 výše. V pořadí další velikost je s průměrem 20, je vhodná pro děti od 7 do 9 let. Tyto kola jsou vhodná pro děti, které už mají zkušenosti s jízdou  bez balančních koleček, je také vybaveno na obou kolech klasickými čelisťovými brzdami a měli by obsahovat přehazovačku pro snadnější jízdu. Jejich cena je od 3000 výše. Poslední velikost dětských kol je 24, jsou vhodná zhruba od 9 do 12 let. Zásadnější rozdíl oproti svému menšímu předchůdci je že obsahuje i přední měnič převodů se třemi převody. U kvalitnějších modelů této řady obsahuje také kolo odpruženou vidlici. Jejich cena je od 3500 výše.“

Kola podle věku

Při výběru prvního kola musíme dbát především na velikost a hmotnost. Těmto kritériím odpovídají kola s průměrem 12 palců (podle průměru ráfků kol) (od 2 do 3 let) většina modelů obsahuje odjímatelná balanční kolečka. Postupem času budete kolečka postupně zvedat, podle toho jak se dítě zlepšuje až je na konec můžete i oddělat.

Také nejmenší kola by měla obsahovat protisměrnou brzdu (šlápnutí dozadu) protože dítě většinou nedosáhne na na páčku a taky je jí zbytečně obtížné stisknout. Kola velikosti 12″ a 16″ musí mít zakrytý celý řetěz pro bezpečnost dítěte, aby se nezapletla tkanička, nebo část oblečení. Co se týče řídítek a sedadla měly by být libovolně nastavitelné, podle potřeby. U při změně nastavení řidítek nebo sedadla je se vždy přesvěčte o jejich pevném zajištění.

Na kole pro nejmenší by si dítě mělo osvojit držení rovnováhy, plynulost šlapání a řízení kola. Při nákupu je doporučeno vzít dítě s sebou, lépe uvidíte jeho reakci a budete mít jistotu, že se mu bude líbit. Taky je potřeba aby si ho dítě vyzkoušelo. Při nějakých vašich problémech nebo dotazech Vám pomůže s výběrem personál a doporučí správný typ a velikost kola.

Průměr kola [palce] Přibližný věk dítěte Odpovídající průměrná výška
12 – 14 2 – 4 90-105
16-18 4 – 6 105-120
20 5 – 8 110-130
24 7 – 12 120-150

 

Dětská kola 12 a 14 palců

Jsou určeny pro nejmenší děti 2-4 roky. Téměř všechny modely na našem trhu obsahují přídavná kolečka. Na tyto kola jsou kladeny největší bezpečnostní požadavky a zaměřuje se na ně většina spotřebitelských testů. Proto si případnou koupi vždy pečlivě rozmýšlejte.

Dětská kola 16 a 18 palců

Tato velikost kol je vhodná pro děti kolem 4-7 let. Rám bývá zpravidla masivnější a kolo samotné je daleko lépe přizpůsobené pro delší jízdu.

Dětská kola 20 a 24 palců

Jedná se o kola které jsou koncepčně stejné jako modely pro dospělé. Jediný rozdíl spočívá v poněkud menším rámu a v absenci balančních koleček. Kolečka lze většinou volitelně přikoupit. 
 

Bezpečnost dětských kol

Toto kritérium by mělo patřit mezi ty nejdůležitější, především vybíráme-li první kolo. U nich je totiž možnost zranění daleko pravděpodobnější. Z tohoto důvodu jsou normy psány poměrně striktně ovšem zdaleka ne všichni výrobci je plně aplikují. Dle zákona je výrobce povinen dodržovat bezpečnostní normu ČSN EN 14765:2006 . Už při zběžné prohlídce kola lze často zjistit jak moc se výrobce normou řídil. Každý rám kola totiž musí obsahovat seriové číslo, název výrobce i číslo normy podle které se při vývoji řídil. V mnoha případech tyto základní údaje chybí a jedná se o první výstražný signál každému rodiči. Největší pozornost by měla být kladena právě na nákup prvního kola pro nejmenší děti. Pro tato dětská kola se v případě správné konstrukce dodržující normy velmi výrazně zmenšuje možnost poranění dítěte kolem samotným.

Chrániče řetězu

Řetěz by měl být chráněn po celé své délce. Navíc je kladen velmi důležitý požadavek ochrany všech přípojných bodů. Takové opatření není samoúčelné a vychází z častých nehod kdy se dítěti připlete do řetězů například noha. Mnohdy takový úraz končí i amputací celých prstů na nohou.

Řídítka

Musejí mít rozšířený konec zabraňující vyklouznutí z ruky. Tato zarážka by měla být jen s teží odstranitelná v opačném případě hrozí reálné nebezpečí vyklouznutí řídítka z dětských rukou.

Stabilizační kolečka

Jsou určena zvláště pro mladší děti. U modelů s průměrem kola do 16 palců jsou často dodávána v základní sestavě. Uchycení by mělo být řešeno tak, aby při demontáži nedocházelo k uvolnění zadního kola. Pro rozměry koleček je pak důležité, aby maximální mezera při zvednutém pomocném kolečku byla maximálně 2,5 cm.

Brzdy

Dětské kola musí mít dva nezávislé brzdné systémy pro přední a zadní kolo. Při kontrole brzd je vhodné zkontrolovat především rozteč mezi brzdící páčkou a řidítkem ta musí mít velikost maximálně 7,5 cm.

Šlapátka

Konstrukčně musejí být umístěny v dostatečné výšce nad zemí se vzdáleností minimálně 55 od blatníku předního kola. Jedině v takovém případě lze zaručit že nebude docházet  ke kontaktu s nohou nebo při zatáční nebou škrkat o zem.
 


Shrnutí

S jízdou na kole lze začít od útlého věku, děti se učí rychle. Výhodu mají ty, které začínaly na odrážedlech a získaly tak rovnováhu, nebo si osvojily šlapání, ještě než se měly rozjet samy. Důležitý je výběr správné velikosti kola, dbejte na seřiditelnost brzd a nepřeceňujte síly dítěte.

Velikostí dětských kol je dlouhá řada, odvíjí se od rozměrů zapletených kol. Vyrábějí se v rozpětí od 12" do 26". U této krajní hodnoty, která je stejná jako u dospělého horského kola, je rám citelně přizpůsobený malé postavě.

U nejmenších velikostí se využívá pevný převod nebo protisměrná šlapací brzda. Tu jen v některých případech doplňuje přední čelisťová brzda. Tyto modely slouží k prvnímu seznámení dítěte s novým pohybem. Protisměrná šlapací brzda sice v dětech vytváří reflex reagovat na vzniklé nebezpečí dupnutím na pedál směrem vzad, přeučení na kolo s volnoběžkou však později nebývá těžké.

V případě větších kol zručnost dítěte umožňuje používání volnoběžky a čelisťových brzd. Pozor ovšem na provedení. Brzdy by měly mít dostatečnou účinnost a ráfky vhodnou brzdnou plochu. To je také důvod ke koupi kvalitnějšího kola vybaveného hliníkovými ráfky. Ocelové totiž bývají špatně profilované a menší brzdná plocha spolu s chromováním snižují tření.

S opakem se setkáte u plastových ráfků. Hrubý povrch a špatný odvod tepla způsobí, že se brzdové špalky snadno "kousnou" a dochází k nebezpečnému přebržďování.

Dalším stupínkem ve vývoji budoucího cyklisty je první přehazovačka. To už mluvíme o kategorii 20" kol. Ve většině případů je k jejímu ovládání volena otočná rukojeť, což je praktické s přihlédnutím k menší síle dětských prstů.

Po nich následují poslední vyloženě dětská provedení, 24" modely. Jsou plnohodnotnou zmenšeninou dospělého kola se všemi výhodami. Jediným omezením jsou použité délky klik. Určitě by neměly být nasazeny dospělé varianty, ale kratší verze. U dlouhých klik hrozí kontakt boty s předním kolem a v zatáčkách či při jízdě terénem také kontakt pedálu se zemí.

Výběr neuspěchejte

Při výběru kola musíme zvážit především správnou velikost. Pokud dítě ještě nezvládá techniku jízdy, mělo by spolehlivě dosáhnout na zem. Největší, bohužel často vídanou chybou, je koupě kola bez vyzkoušení nebo výběr většího rámu s tím, že dítě na něj doroste. Ušetřené peníze se mohou posléze hodně vymstít například při pádu způsobeném nesnadným ovládáním bicyklu.

Problémem těchto nevhodně vybraných kol je i nepřirozený posed. Dítě je na kole natažené a řídítka jsou vzhledem k jeho velikosti příliš vysoko. Ideálem je jejich výška zhruba v úrovni pasu. Podcenění některého z kritérií výběru může vést ke špatným jízdním návykům.

Na co si dát pozor

 Velikost vybírejte vždy tak, aby dítě dosáhlo spolehlivě na zem

 Důraz klaďte na seřiditelnost brzd, zejména na možnost přiblížení pák řídítkům pro kratší dětské prsty

 U dětských kol do velikosti 20" netrvejte na přítomnosti řazení, dítě nemusí mít dostatek síly na ovládání

Pomocník pro volbu správné velikosti

Při výběru správného kola může být vodítkem následující tabulka. Uvedené hodnoty jsou pouze orientační, protože konstrukce jednotlivých značek se mohou lišit. Pro přesnější určení je lepší vycházet ze vzdálenosti od rozkroku na zem nebo na pedál.

 

Velikost kola     Vzdálenost rozkrok-zem    Vzdálenost rozkrok-pedály   Přibližný věk dítěte
12"                      45 cm                                    39 cm                                        2–3 roky
16"                      50 cm                                    42 cm                                        3–6 let
18"                      54 cm                                    45 cm                                        5–8 let
20"                      60 cm                                    50 cm                                        7–9 let
24"                      65 cm                                    55 cm                                        9–12 let

Pozn.: Děti stejného věku se mohou tělesnými parametry i zásadně lišit

Dítě, kolo a pohled psychologa

Každé dítě je jinak zralé a záleží především na rodičích, nakolik dokážou odhadnout motorické schopnosti svého potomka v určitém stádiu jeho vývoje. Psychologové radí, že spíš než přesné plánování, kdy se s výukou začne, by rodiče měli věnovat zvýšenou pozornost tomu, aby mělo dítě z ježdění především pozitivní zážitky. Jakékoliv neúspěchy mohou být pro něj totiž demotivující.

To samé může způsobit i zklamání rodičů nebo snad dokonce jejich hněv a nervozita. Je vhodné obrnit se značnou dávkou trpělivosti a nehledět na to, že potomek souseda už třeba na kole jezdí, ačkoliv je mladší. Vývoj lidského jedince nemusí být vždy zcela vyrovnaný, ale může pokračovat ve skocích. Tam, kde dnes jedno dítě v něčem zaostává, může za pár dní své vrstevníky snadno předčit.